Hessel schrijft

Geen versnellende zeespiegel in de Noordzee

Blog

In 2021 begon ik mijn eigen adviesbureau. En ik nam me voor een deel van mijn tijd te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Halverwege 2021 begon ik aan een diepgravende studie van zeespiegels in de Noordzee. Onlangs verscheen het artikel daarover in het wetenschappelijke tijdschrift “Journal of Hydraulic and Coastal Structures”. Het is taaie kost en geschreven in het Engels. Daarom op deze plek een toegankelijke Nederlandse samenvatting.

Digitalisering van ingenieurswerk

Blog

Digitalisering van ingenieurswerk is lastige materie. Enerzijds heb je de snel beter wordende modellen; Plaxis, Mike21, Delft3D en vele andere. Ik heb in 30 jaar tijd de interfaces ingrijpend zien verbeteren en rekentijden fors zien dalen. Het gevolg is dat we deze tools steeds beter kunnen inzetten voor het ontwerp. En waar ik zelf nog ben opgeleid met de inktpen en de tekentafel zijn we, via AutoCAD, aangekomen bij de 3D-modellen.

De toekomst van de Stormvloedkering in de Oosterschelde

Blog

In een filmpje van de Universiteit van Nederland betoogt Bregje van Wesenbeeck, werkzaam bij de TU Delft en bij Deltares, dat de Oosterschelde-kering op termijn moet worden afgebroken of omgevormd in een dichte dam. Is de zeespiegelstijging echt zo erg dat we zo hard moeten ingrijpen? Ik denk van niet.

Het Water Komt .... niet zo snel als gedacht

Blog

Het is deze week 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp Zuid-West Nederland trof. Dat werd herdacht met “Het Water Komt” (hierna HWK). Vier documentaires van een uur over de Watersnoodramp van 1953. Het leverde drie-en-half uur interessante televisie op. 

Onafhankelijke controle van de zeespiegelscenario’s van het IPCC

Blog

Ingenieurs hebben een cultuur van gedegen controle van elkaars werk. Dat heeft goede redenen; ons werk heeft grote impact op de maatschappij en fouten kunnen gemakkelijk leiden tot ongelukken, schade en doden.

In waterveiligheidsprojecten controleren we of de klimaatscenario’s (langs de kust zeespiegelscenario’s) correct zijn toegepast. Controle op de scenario’s zelf vindt niet plaats. Ze zijn tot beleid verheven en daarmee ontslagen van controle.

Hoog water in Terra Incognita

Blog

Het waren bijzondere tijden de afgelopen weken. Na drie jaar in het “Nieuwe Normaal” van extreem droge zomers wil het dit jaar maar niet vlotten met dat neerslagtekort. En op het moment dat Frans Timmermans de Green Deal aankondigde begonnen de zware regens in de Ardennen en de Eiffel. Tijd voor een nieuw, nieuw normaal? Of is alles misschien altijd normaal geweest?

Waterellende

Goed nieuws over het klimaat

Blog

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar voor een opgewarmde wereld vind ik het knap koud de laatste tijd. Overigens hebben de recente koude periode, het rijtje droge jaren en de veelvuldig gecommuniceerde warmterecords één ding gemeen. Als duiding van een klimaatverandering zijn ze onbruikbaar. Intussen bereidt het International Panel for Climate Change (IPCC) het volgende grote klimaatrapport voor; het zesde alweer. Als expert reviewer heb ik al concepten kunnen zien, maar helaas ontbrak het deze keer aan tijd om mijn steentje bij te dragen. 

Wetenschap voor- en achteruit

Blog

Eeuwenlang het toonbeeld van goede wetenschap. Dat was het stelsel goniometrische formules van Euclides. Uit een klein aantal axioma’s wordt een heel wiskundig stelsel afgeleid. Het leidde eind 19e, begin 20e eeuw tot een optimistisch programma om de hele wetenschap axiomatisch op te bouwen; te beginnen bij de wiskunde. Dat liep fout af.

Voortman op vrijdag is in een (wetenschaps-)filosofische bui en eindigt bij een belangrijke les voor iedere modellenbouwer.

Hoe kom je aan een theorie?

Hellmann en Henk

Blog

Henk Angenent schaatste dit jaar de Elfstedentocht. Door een val kwam dat niet helemaal goed maar, zei hij, “Strenge winters komen altijd in clusters, dus volgend jaar gaan we weer". Een uitspraak die hij doet op ervaring. Maar zouden we in de data aanwijzingen kunnen vinden voor clustering van koude winters? Voortman’s Python bijt zich vast

Statistiek makkelijk gemaakt

Op jacht naar sneeuwjacht

Blog

In mijn herinnering is het 1978 geweest. Maar misschien een jaartje later. Ik ben 6 jaar (of 7). Ik groei op op een veehouderij in de Achterhoek en elke dag fiets ik met twee buurjongens de twee kilometers naar school.

Maar vandaag niet.