De golfhoogte vlak voor de Nederlandse kust is 3 tot 4 m. De overhoogte die nodig is voor het keren van golfoverslag ligt in de orde van 2x die golfhoogte boven de ontwerpwaterstand. Met ontwerpwaterstanden rond NAP +5 m geeft dat een dijkhoogte van rond NAP +12 m. Maken we nu de zeezijde ruwer en de landzijde sterker dan kan de overhoogte bijvoorbeeld dalen tot 1x de golfhoogte, in ons voorbeeld NAP + 9 m. Er is zelfs een veilige dijk te bouwen zonder overhoogte, zij het dat u daar als burger waarschijnlijk niet rustig achter gaat slapen vanwege de gewelddadige overslag.
Waar is de zeespiegelstijging?
Ik denk dat u langzamerhand ongeduldig wordt. U heeft in mijn hele verhaal tot nu toe nergens zeespiegelstijging gezien.
Laat ik eens resumeren. Voor Hoek van Holland is de springvloed rond NAP +1,5 m en de ontwerpwaterstand rond NAP + 5 m. Een dijk wordt dus ontworpen op 3,5 m windopzet. Met een golfhoogte van 4 m komen we op een dijkhoogte van rond NAP + 12 m. Dat is genoeg voor vandaag.
Een dijk wordt meestal gebouwd voor een ontwerpperiode van 50 jaar. En in die 50 jaar gaat de zeespiegel wel omhoog. In de metingen met ongeveer 20 cm per eeuw; in de scenario’s van het KNMI wat sneller. Maken we een ambitieus ontwerp, dan kijken we 80 jaar vooruit en gebruiken het hoge scenario van het IPCC; 90 cm extra want centimeterwerk lukt niet in grondwerk. We trekken onze fictieve dijk bij Hoek van Holland iets hoger op; niet NAP +12 m, maar NAP +12,9 m. Als u erlangs fietst ziet u het niet.
Maar als de dijk er al ligt?
Maar de Deltawerken liggen er al! En daarbij is slechts gerekend op 40 cm zeespiegelstijging!
Een zeespiegelstijging van 40 cm krijg je als je 100 jaar vooruitdenkt met het dubbele van de waargenomen stijgsnelheid of 50 jaar vooruit met de viervoudige snelheid. Dat is dus helemaal geen raar uitgangspunt in een tijd ruim voordat we waterstanden gingen vaststellen door middel van consensus. Men ging uit van metingen; heel raar natuurlijk, maar zo ging het.
En als de zeespiegel echt meer dan 40 cm gaat stijgen? Dan zijn er legio mogelijkheden om de kering aan te passen en veilig te houden. Bij een beperkt hoogtetekort ligt versterking van de landzijde voor de hand. Bij groter hoogtetekort aangevuld met een verruwing van de zeezijde. Een ingrijpende operatie maar zeer uitvoerbaar. Verhogen kan natuurlijk ook.
Geen reden tot paniek
De Afsluitdijk komt in bovenstaand verhaal niet voor en dat heeft een reden. De Afsluitdijk is ontworpen en gebouwd zonder de veiligheidsbenadering van Wemelsfelder. De voltooiïng was in 1932 en Wemelsfelder publiceerde zijn werk in 1939.
De ontwerpwaterstand van de dijk werd in de jaren 1920 vastgesteld en was 1,5 m tot 2 m lager dan uit de huidige inzichten zou volgen. Het onderzoek naar golfoverslag was veel minder ver dan nu. Desondanks heeft de dijk vanaf 1932 prima gefunctioneerd. Op dit moment is er een opknapbeurt in uitvoering die een hoogtetekort van meerdere meters gaat oplossen. Dat is zeker een groot werk, maar technisch een zeer haalbaar verhaal. En ik zeg het nog een keer: een hoogtetekort van meerdere meters!
Kortom, 84 cm in plaats van 40 cm in 2100? Kom maar op!
Bronnen
P.J. Wemelsfelder – Wetmatigheden in het optreden van stormvloeden, de Ingenieur, 1939
P.J. Wemelsfelder – Beknopte nota over de frequenties van stormvloeden, Stormvloedcommissie, 1938
T. Huitema – Dijken langs zee, rivieren en kanalen. Kaden om polders, droogmakerijen enz. Samenstelling, aanleg, onderhoud, uitgeverij Kosmos
Andries Vierlingh - Tractaet van Dyckagie
J. Th. Thijsse – Een halve eeuw Zuiderzeewerken
H.G. Voortman – Risk-based design of large-scale flood defence systems – Proefschrift TU Delft, 2003
1200 jaar Waterstaatsgeschiedenis kunt u lezen in; G.P. van de Ven (Red.) – Leefbaar Laagland, uitgeverij Matrijs
www.hoogwaterbeschermingsprogramma.nl
Salomon Kroonenberg – Spiegelzee, Atlas Contact
Achtergronden van het ontwerpen van waterkeringen in Nederland zijn te vinden in “Grondslagen voor Waterveiligheid”; te vinden op https://www.enwinfo.nl/index.php/publicaties/grondslagen