Het waren bijzondere tijden de afgelopen weken. Na drie jaar in het “Nieuwe Normaal” van extreem droge zomers wil het dit jaar maar niet vlotten met dat neerslagtekort. En op het moment dat Frans Timmermans de Green Deal aankondigde begonnen de zware regens in de Ardennen en de Eiffel. Tijd voor een nieuw, nieuw normaal? Of is alles misschien altijd normaal geweest?
Waterellende
Water in huis. Als het je treft is het vreselijk. In mijn familiehistorie zitten de nodige verhalen. Niet van overstromingen van zee of imposante grote rivieren maar juist van kleine waterlopen in Oost-Nederland. Tot in de jaren 1960 overstroomden die met enige regelmaat. Dat kleine waterlopen, zoals Geul en Roer in Limburg, ellende kunnen geven heb ik van huis uit mee gekregen. Slachtoffers zijn er in mijn familie nooit gevallen, gelukkig.
Toen we de afgelopen drie jaar getroffen werden door droogte had ik altijd in mijn achterhoofd dat er ook weer hoog waters zouden komen. De maatschappij, met voorop de media, lijkt echter maar één probleem tegelijk aan te kunnen. Dus wat er ook gebeurt, het komt door het klimaat en het is een nieuw normaal. In de week van het hoog water kwam het afgestudeerden-blad van de TU Delft met een thema-nummer “Droogte”. En ik zie meer media momenteel publiceren over droogte. Ik vermoed dat de plannen voor de thema-nummers in het voorjaar zijn gemaakt met het gevestigde Nieuwe Normaal in het hoofd. Het effect is onbedoeld humoristisch.
Geen zekerheden
In Nieuwsuur verklaarde Peter Kuipers Munneke dat we in “Terra Incognita” zijn aangekomen. Zelf ben ik al meer dan 25 jaar geleden aangekomen in “Terra Incognita”. Als je professioneel werkt met water, dan weet je dat er geen zekerheden zijn. Droogte en nattigheid horen erbij. Dat is iets anders dan beweren dat je weet wat er komt en wanneer.
Toch is het gebruikelijk dat weersextremen met veel zekerheid gekoppeld worden aan klimaatverandering. Vlak voor de hoog waters op de Maas was er een hittegolf in het westen van de VS. Daarover verscheen een bericht dat na “dag en nacht doorwerken” binnen enkele dagen was vastgesteld dat dat door de klimaatverandering kwam. Deze berichten komen van de groep World Weather Attribution (WWA) waar ook het KNMI bij betrokken is. Blogger Cliff Mass had nog minder tijd nodig om deze studie met de grond gelijk te maken. Cliff Mass is professor in de meteorologie aan de universiteit van Washington (de staat) en is daarom heel goed op de hoogte van de lokale omstandigheden. Statisticus William Briggs publiceerde dit voorjaar een algemenere kritiek op “Weather Attribution Science”. Zijn betoog is wat breedlopig en kwalitatief van aard maar wel aardig om te lezen.
Het WWA zal ook onderzoek doen naar de hoog waters in Nederland, België en Duitsland. Deze keer minder snel. Het resultaat wordt half augustus verwacht en men zal “lokale deskundigen” erbij betrekken. Ik voorspel dat men wederom tot de conclusie komt dat deze gebeurtenis zonder klimaatverandering “vrijwel onmogelijk” zou zijn geweest. Met andere woorden: zeer afwijkend van wat we gewend waren.
Weather Attribution voor de Doe-Het-Zelver
William Briggs wijst erop dat onzekerheden het resultaat van een attributiestudie fundamenteel beinvloeden zonder dat hij daar sommen van laat zien. Geinspireerd door zijn verhaal heb ik me in deze blog begraven in de Maas-afvoeren. Kunnen we aantonen dat het klimaat invloed heeft? En is die invloed voldoende groot en zeker om er vanuit te gaan dat na de Green Deal overstromingen tot het verleden behoren? Het gaat me zoals gebruikelijk op deze plek meer om de zoektocht dan om het resultaat. Op alle stappen die ik zet valt het nodige af te dingen. Daar ben ik me van bewust, maar het is vrijdag dus klopt alles.
Eijsden in 1950
Ik heb de afvoeren van Eijsden Grens gedownload uit de schatkamer van Rijkswaterstaat, de website waterinfo. In Eijsden zijn de afvoeren vanaf 1950 te vinden. Hieronder het plaatje.